Článok

Cholesterol

Čo je to cholesterol ? 

Cholesterol je tuková látka, z ktorej asi jednu tretinu prijímame každodenne v potrave, dve tretiny si však náš organizmus vyrába v pečeňových bunkách sám. Paradoxom je, že nebezpečný cholesterol je pre náš organizmus zároveň nevyhnutný. Je súčasťou všetkých buniek v tele a vďaka nemu sa napríklad tvoria hormóny, vitamín D i žlčové kyseliny dôležité pre trávenie potravy. Priveľa cholesterolu však vedie k ateroskleróze - kornateniu tepien, keď sa cholesterol ukladá do cievnych stien, upcháva ich a toto poškodenie môže spôsobiť srdcový infarkt, mŕtvicu či iné cievne komplikácie.

Rozoznávame tri druhy cholesterolu: 

Cholesterol všeobecne - zahrňuje HDL a LDL cholesterol . Hladina čiže koncentrácia cholesterolu v krvi sa zisťuje krvným testom. 
HDL cholesterol - "dobrý" cholesterol - čistí tepny a pôsobí tak priaznivo na krvný obeh. Čím vyššia je hladina HDL cholesterolu, tým lepšie pre Vaše srdce. 
LDL cholesterol - "zlý" cholesterol - naopak, tepny upcháva. Jeho koncentrácia v krvi by teda mala dosahovať čo najnižšiu hodnotu. 
Ďalšou podskupinou pri tukoch v krvi - a tým štvrtou hodnotou - sú triglyceridy. Hladina triglyceridov v krvi by mala byť čo najnižšia. 

Lekár vám povedal, že máte veľa cholesterolu v krvi. Čo to znamená? 

Cholesterol spolu s fajčením a vysokým krvným tlakom patria do smrtiacej trojky, čo sa týka najzávažnejších rizikových faktorov ochorení srdca a ciev. V SR zomiera na srdcovo – cievne ochorenie každý druhý človek, čiže sú omnoho väčším zabijakom ako rakovina. 

Vysoká hladina cholesterolu v krvi naznačuje, že v cievach sa nachádza nadmerné množstvo cholesterolu, cholesterol sa ukladá do cievnych stien, upcháva ich a toto poškodenie môže spôsobiť srdcový infarkt, mŕtvicu či iné cievne komplikácie. 

Cholesterol je veľmi zákerný v tom, že nebolí a v mladšom veku sa jeho zvýšená hladina ani nijako výrazne neprejavuje. Dôsledky aterosklerózy sa najčastejšie ohlásia až v piatej a šiestej dekáde života vznikom srdcovo – cievnych ochorení. 

Ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi ? 

Lekár vám povedal, že máte veľa cholesterolu v krvi. Čo to znamená? 

S pribúdajúcimi kilogramami sa zvyšuje aj koncentrácia cholesterolu v krvi. Je dokázaná bezprostredná súvislosť medzi telesnou hmotnosťou a množstvom cholesterolu v organizme. Každý nadbytočný kilogram spôsobuje jeho nárast. Pohybová aktivita 

Aktívny pohyb predstavuje jeden z najúčinnejších spôsobov ako zvýšiť hladinu ochranného HDL cholesterolu a zároveň znížiť koncentráciu škodlivého LDL cholesterolu. Dôležitá je pohybová aktivita 3 až 5 ráz týždenne po 30 minút, malo by ísť o aktívny pohyb, aby ste sa spotili, tempo však nesmie prekážať v plynulom rozhovore (tzv. aeróbna aktivita). Pohyb pomáha organizmu zbaviť sa tukov, ktoré sa doň dostali s jedlom, a súčasne chráni cievy pred usadzovaním zlého cholesterolu. Športy ako beh, cyklistika, plávanie sú ideálne. Viac aktivity môžete zaviesť do denného programu aj bez veľkej straty času: napríklad použite schody namiesto výťahu alebo vystúpte z autobusu o zastávku skôr a na krátke vzdialenosti použite svoje nohy alebo bicykel namiesto auta či autobusu. Diéta 

Nízkotučnú, resp. nízkocholesterolovú diétu je potrebné dodržiavať dlhodobo ako súčasť životného štýlu a týka sa nielen ľudí, ktorí už majú vyššie hladiny cholesterolu v krvi, ale v rámci prevencie aj zdravých.

Obmedzte spotrebu tukov - najmä živočíšnych (tučné mäso, maslo, masť, tučné syry, slanina, plnotučné mlieko). 

Používajte rastlinné oleje ako olivový, repkový, slnečnicový, sójový. 

Používajte olivový olej označený ako extra panenský (extra virgin) či panenský (virgin), ktorý je lisovaný za studena, ak si na ňom nemôžete dovoliť variť, doprajte si ho aspoň do šalátov alebo si ním pokvapkajte pri raňajkách chlieb. 

Aspoň dva razy do týždňa konzumujte sladkovodné i morské ryby, nepripravujte ich však vyprážaním. 

Jedzte veľa rozpustnej vlákniny, ktorú obsahujú napr. ovsené vločky, zvýšte aj príjem strukovín. 

Obmedzte vnútornosti ako mozoček, pečeň, ľadvinky, držky, jazyk a pod. 

Z mliečnych výrobkov si vyberajte najmä tie nízkotučné a kyslé (zakysanka, acidko, syry do 30 percent tuku v sušine), zabudnite na dressingy, majonézy, smotanu.

Jedzte mäso z hydiny bez kože, kuracie a morčacie, ďalej králika, teľacie, zverinu, mladú jahňacinu, v obmedzenom množstve chudé hovädzie, červenému mäsu a údeninám sa však radšej vyhnite. 

Polievky a omáčky zahusťujte ovsenými vločkami, strúhaným zemiakom, prepasírovanou varenou zeleninou, namiesto bielej múky použite radšej kukuričný škrob. 

Uprednostňujte celozrnné pečivo a chlieb, nízkovaječné cestoviny. 

Z orechov jedzte vlašské, lieskovce a mandle, slnečnicové, tekvicové semienka, vyhnite sa soleným orechom ako arašidy, pistácie, kešu. 

Stravujte sa pravidelne, 5 až 6 ráz denne, nehladujte ani sa neprejedajte. 

Denne zjedzte 300 až 400 g zeleniny a 200 g ovocia, odporúčané dávky dodržíte, ak budete zeleninu pridávať ku každému jedlu a ovocie jesť na desiatu, olovrant, prípadne ako druhú večeru. 

Cholesterol znižuje surový cesnak, rozpučený cesnak nechajte vždy 10 minút postáť, aby sa v ňom stihli uvoľniť aktívne látky a do jedál ho pridávajte až na záver. 

Zabudnite na hranolčeky, čipsy, huby nakladané v slanom náleve, zákusky, krémové torty, napolitánky, kokosové tyčinky, kandizované ovocie, ak chcete maškrtiť, vhodná je kvalitná horká čokoláda so 70 % obsahom kakaa. 

Obmedzte kávu - osoby, ktoré dlhodobo pili veľké množstvá kávy mali zvýšenú hladinu cholesterolu. 

Nefajčite - u fajčiarov existuje dokázateľná tendencia k zníženiu koncentrácie „dobrého“ cholesterolu HDL. Ak prestanete fajčiť, váš stav sa rýchlo a výrazne zlepší. 

Liečba pri zvýšených hodnotách cholesterolu 

Ak aj napriek správnej výžive a športovaniu máte zvýšenú hodnotu cholesterolu v krvi, môže vám lekár predpísať lieky pôsobiace na zníženie hladiny cholesterolu. Tieto lieky ale nenahradzujú šport, zdravú výživu, zdravý životný štýl, ale sú len doplnkovým opatrením!

Predchádzajúci článok ďalsí článok